16/09/2014

Zondag 2 november: Maasoevertocht Roosteren

Op zondag 2 november a.s. organiseert de wandelclub van fanfare de Maasoever haar jaarlijkse wandeltocht. Er kan worden gekozen uit vier afstanden, te weten 7, 14,20 en 25 kilometer.

De 7 km route gaat door de landelijke omgeving langs de Maas aan Nederlandse zijde naar de rustplaats in Maaseik. Na een bezoek te hebben gebracht aan Aldeneik, keert u langs het watersportgebied en, na nog even genoten te hebben van de rust in het waterwingebied “de Rug”, terug naar Roosteren.

De 14 km route brengt u, alvorens aan te sluiten op de route van de 7 km lopers, naar de idyllisch gelegen gehuchten Illikhoven en Visserweert.

De 20 km route voert richting Wurfeld, een klein gehucht van Maaseik. De naam afgeleid van “wilgenveld” verwijst naar in vroegere tijden uitgestrekte moerassen en wilgenstruwelen in dit gebied. De onherbergzaamheid was aanleiding tot het ontstaan van verschillende legenden over Wurfeld, wat ervoor zorgde dat de stadsmensen dit gebied lange tijd meden.

Het gehucht en zijn bezienswaardigheden zijn niet opgenomen in de route van vandaag. We willen hierdoor niet de indruk wekken dat het bezichtigen hiervan, gecombineerd met een van de uitgezette wandelroutes door de mooie bosrijke omgeving niet een bezoek waard is.

Na het passeren van de eerste boerenhoeve keren we door de landelijke omgeving en langs de restanten van het vroegere station Maaseik terug naar de stad.

Deelnemers aan de 25 km worden over verharde wegen, veldwegen en wandelpaden, langs akkers en weilanden, geleid naar Heppeneert. In 1883 spoelde hier via de Maas een Mariabeeld aan en sindsdien is Heppeneert een druk bezocht bedevaartsoord, waar in de parochiekerk van de H.Gertrudis, Maria wordt vereerd als Onze Lieve Vrouw van Rust. Het prachtige kerkje en het mooie kruiswegpark zijn beslist de moeite waard om hier even halt te houden.

Op weg terug naar Maaseik zal het u opvallen dat Heppeneert een enigszins merkwaardig dorpje is daar alle huizen aan de westkant van de maasdijk zijn gebouwd en aan de andere zijde van de weg een kilometerslange kademuur, die werd gebouwd in 1926 na een overstroming die heel wat schade had aangericht, bescherming biedt tegen de Maas.

Er is in Maaseik één rustplaats ingericht voor alle routes waar u de benen kunt strekken en genieten van een uitgebreid assortiment voor het versterken van de inwendige mens, aan “wandelaarsvriendelijke “ prijzen.

Beslist de moeite waard om van zondag 2 november een gezellige en sportieve wandeldag te maken.

De wandelclub hoopt u te mogen begroeten en wenst u alvast veel wandelplezier.

Startplaats: Gemeenschapshuis, Eyckholtstraat 7, Roosteren.

Afstand                          Starttijd

7 km                                  van 8 tot 14 uur

14 km                                van 8 tot 13 uur

20 km                                van 8 tot 12 uur

25 km                                van 8 tot 11 uur

Startgeld: conform richtlijnen KNBLO.

Sluitingstijd: 18.00 uur.

Voor meer informatie: tel.046-4494218