01/09/2013

Maasoevertocht Roosteren

IMG_1020

Op zondag 3 november a.s. organiseert de wandelclub van fanfare De Maasoever haar jaarlijkse wandeltocht. Gekozen kan worden uit  4 afstanden, te weten 7, 14, 20 en 25 kilometer.

De 7 km route gaat door de landelijke omgeving van de Maas aan Nederlandse zijde naar de rustplaats in Maaseik. Na een bezoek te hebben gebracht aan Aldeneik, keert u langs het watersportgebied en na nog even genoten te hebben van de rust in het waterwingebied “de Rug” terug naar Roosteren.

De 14 km route brengt u, alvorens u aansluit op de route van de 7 km lopers, naar de idyllisch gelegen gehuchten Illikhoven en Vissersweert.

De 20 km voert richting Wurfeld, een klein gehucht van Maaseik. De naam is afkomstig van “wilgenveld” en verwijst naar de eens uitgestrekte moerassen en wilgenstruwelen in dit gebied.

De onherbergzaamheid was aanleiding tot het ontstaan van verschillende legenden over Wurfeld, wat ervoor zorgde dat de stadsmensen dit gebied lange tijd meden.

De bezienswaardigheden van dit gehucht zijn niet opgenomen in de route van vandaag, waarmee we niet de indruk willen wekken dat het bezichtigen hiervan, gecombineerd met een van de uitgezette wandelroutes door de mooie bosrijke omgeving, niet een bezoek waard is.

Na het passeren van de eerste boerenhoeve keren we door de landelijke omgeving langs restanten van het vroegere station terug naar de stad Maaseik.

Deelnemers aan de 25 km worden over verharde wegen, veldwegen en wandelpaden, langs akkers en weilanden, geleid naar Heppeneert, een enigszins merkwaardig dorpje omdat alle huizen aan de westkant van de Maasdijk zijn gebouwd. Aan de andere zijde van de straat biedt een kilometerslange kademuur bescherming tegen de Maas. Deze werd opgericht in 1926 na een zware overstroming die heel wat schade had aangericht.

In 1883 spoelde er via de Maas een Mariabeeldje aan en sindsdien is Heppeneert een druk bezocht bedevaartsoord  waar, in de parochiekerk van de H.Gertrudis,  Maria wordt vereerd als Onze Lieve Vrouw van Rust.

Het prachtige kerkje en het mooie kruiswegpark zijn beslist de moeite waard om hier even halt te houden.

Er is één rustplaats ingericht voor alle routes waar u de benen kunt strekken en genieten van  een uitgebreid assortiment voor het versterken van de inwendige mens, aan “wandelaarsvriendelijke “ prijzen.

Dus beslist de moeite waard om van zondag 3 november een gezellige en sportieve wandeldag te maken.

De wandelclub hoopt u te mogen begroeten en wenst u alvast veel wandelplezier.

Startplaats: Gemeenschapshuis, Eyckholtstraat 7, Roosteren

Starttijd: 7 km van 8.00 tot 14.00 uur, 14 km van 8.00 tot 13.00 uur, 20 km van 8.00 tot 12.00 uur, 25 km van 8.00 tot 11.00 uur

Startgeld: conform richtlijnen van KNBLO

Sluitingstijd: 18.00 uur